donderdag 25 maart 2010

A winner's day in hell today - Dandy davy

Het oordeel van Indiestyle :

Een paar jaar geleden zagen we Dandy Davy aan het werk in Comedy Casino Cup, waar zijn humor al opviel en bij momenten zelfs Gunter Lamoot grijze haren bezorgde. Op 'A winner's day in hell...' krijgen we een heel andere Dandy Davy te horen. Als muzikant levert hij een plaat af vol doodeerlijke, simpele popsongs, die blijven hangen en je kunnen raken. Een eerste naam die onmiddellijk te binnen schiet bij de eerste beluistering is die van Daniel Johnston, maar ook met Stephen Malkmus en Syd Barrett, om er maar een paar te noemen, zijn er raakvlakken.

Absurde humor is nog steeds het wapen bij uitstek waarmee DD zijn demonen te lijf gaat. Maar hoe meer je de aan de oppervlakte simpele nummers tot je laat doordringen, zoveel te persoonlijker klinkt de plaat. Want het is toch vooral de donkere, tragische kant van Dandy Davy die in heel persoonlijke nummers als 'Manic man', 'Something has died inside' en 'Ok song' een uitweg zoekt. 'You're my kinda girl' klinkt heel opzwepend, maar de tekst boort zich toch diep door de ziel van Dandy Davy. Tegelijkertijd gebruikt hij zijn excentriciteit ook om schitterende oneliners als "I'm not your bullshit guru, I don't ever say oo hoo" en "That hottest chick in town used to be my girlfriend" uit zijn pen te schudden.

De plaat klinkt niet altijd even zuiver, maar net die charme zorgt ervoor dat ze heel eerlijk en echt klinkt. Het album is bovenal muzikaal heel gevarieerd en staat vol mooie verrassingen. De productie was in handen van Erik van biesen, die erin geslaagd is om uit het chaotische brein van Dandy Davy een (h)eerlijke muzikale ontdekking te puren.

Ons oordeel : 4/5

door Gert Thijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten