maandag 16 februari 2009

Bienvenue chez les ch'tis **1/2

Na een eerste visie ruim een half jaar geleden noteerden wij in ons schriftje 'Dijenkletser', 'Hilarisch' en 'Film van het jaar'. Deze door een populaire Franse komiek (Dany Boon) geregisseerde komedie is echter minder dan dat.
Philippe Brahm krijgt in Le Nord-Pas-du-Calais een job aangeboden als directeur van een lokaal postkantoor. In Bergues waar hij voor de komende twee jaar intrekt, is het er naar Franse normen koud, regenachtig en grijs. De inwoners zijn lomp, simpel en vulgair. Brahm wordt echter op korte tijd gecharmeerd door zijn personeel waaronder Antoine (Dany Boon). Hij amuseert zich rot en beliegt maandenlang zijn vrouw die in het zuiden woont. Hij vertelt haar dat zijn leven daar een echte hel is en dat hij depressief is.
Na een tweede visie is van het dijenkletsen niet veel in huis gebleken. De scènes waarin de directeur Brahms met zijn maatje Antoine voor de lol post aan huis bezorgt en zich laveloos drinkt, zijn van goede kwaliteit en zijn pogingen om 'ch'tis' te spreken ('Comment cha va' , 'Hein!') werken ook op de lachspieren, maar wij hadden vooral de indruk te kijken naar een middelmatige komedie waar termen als 'hilarisch' en 'dijenkletsen' niet van de orde zijn.
Waarom dan toch een **1/2 als beoordeling ?
Er gaat van deze klucht een waarachtige charme uit. De personages uit 'Le Nord' zijn dermate hartelijk en simpel dat we er sympathie konden voor opbrengen. Niettegenstaande dat de meeste grappen en grollen veeleer belegen zijn, keken we met plezier naar 'Bienvenue chez les ch'tis' die tot op heden de meest succesvolle Franse film aller tijden is. Te veel eer, vinden wij, maar als u op lichtvoetige wijs wil entertaind worden, raden wij u deze film aan. Niet vanwege de grappen, maar omwille van die charme, die we ...euh... niet altijd even gemakkelijk kunnen plaatsen.
(dv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten